ENERGY TRANSITION 2017
30 Octombrie 2017, București,
HOTEL ATHENÉE PALACE HILTON
SALA LE DIPLOMATE

DESPRE EVENIMENT

Pentru prima dată în România, Asociația Română pentru Energie Eoliană, în parteneriat cu Asociația Europeană WindEurope, organizează conferința „Energy Transition 2017”. Evenimentul este dedicat industriei energetice în general și energiei produse din surse regenerabile, în special.

Conferința iși propune să prezinte situația actuală, precum și tendințele la nivel global și european în domeniul energiei și să analizeze cum se poziționează România în acest context. Va fi o dezbatere între personalități ale mediului energetic național și internațional pe parcursul căreia vom analiza pașii realizati până în prezent, precum și obiectivele de viitor ale României pentru integrarea în contextul european al producerii și comercializării energiei regenerabile.

AGENDĂ

09:00 - 09:30

ÎNREGISTRARE PARTICIPANȚI

09.30 – 09:45

WELCOME SPEECH

• Giles Dickson – CEO, WindEurope
• Claudia Brânduş – President, RWEA

09.45 – 10:25

Keynote speech

• Iulian Iancu – Chairman, Commission for Industries and Services, Chamber of Deputies, Parliament of Romania

10:25 – 11:15

Planning the Energy Transition

Moderator: Christian Egenhofer – Senior Fellow, Head of the Energy and Climate programme, Centre for European Policy Studies descarcă

Vorbitori:
• Rémy Denos – Policy Officer, DG Energy, European Commision
• Alberto Pototschnig – Director, ACER descarcă
• Andi Aranitasi - Associate Director, Senior Banker with the Power and Energy Utilities Team, EBRD
• Sam Kimmins - CEO, RE100 descarcă
Q&A Session

11:15 – 11:30

Pauză de cafea

11:30 – 12:30

Renewables Integration in the European Policy. Successful steps in Romania

Moderator: Paolo Marino, Director, Pöyry, MBG Central & South East Europe descarcă

Vorbitori:
• Niculae Havrileț – ANRE
• Bogdan Chirițoiu – President, Competition Council
• Corina Popescu – CEO, Transelectrica
• Giles Dickson – CEO, WindEurope
Q&A Session

12:30 – 13:30

Pauză de prânz

13:30 – 15:00

Renewables market insights

Moderator: Valeriu Binig – Business Advisory Partner, Ernst&Young Romania

Vorbitori:
• Georgios Stassis – Chairman and CEO ENEL Romania
• Eric Stab – Chairman and CEO ENGIE Romania
• Adrian Borotea - Member of the Board, CEZ Romania descarcă
• Henk Werkman - Vice-President Sales, Vestas descarcă
• Ovidiu Pop – General Manager, Verbund Romania descarcă
• Nils Aldag – Chairman, EU Hydrogen Joint Undertaking descarcă
Q&A Session

15:00 – 15:15

Concluzii: Claudia Brânduş și Giles Dickson

VORBITORI

 • Claudia Brânduş, Președinte, Asociația Română pentru Energie Eoliană

  Doamna Claudia Brânduș este Directorul Departamentului de Reglementare și Antitrust al ENEL România, care răspunde de definirea, reprezentarea și promovarea poziției companiei în probleme de reglementare și antitrust.

  Doamna Brânduș are o bogată experiență juridică în politicile și reglementările UE privind piețele de energie electrică, iar din iulie 2016, este și Președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană.

  Doamna Brânduș a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, continuându-și educația formală cu programul international de "Leadership for Energy Management Program" din cadrul Bocconi – Milano IESE Business School din Barcelona, Dreptul Uniunii Europene la King's College din Londra și Academia Verde: Green Power Mini MBA în Londra.

 • Giles Dickson, Chief Executive Officer, WindEurope

  Începând cu data de 14 septembrie 2015, domnul Giles Dickson a fost numit Director Executiv al Asociației WindEurope, vocea industriei eoliene europene. Asociația reprezintă întregul lanț valoric al energiei eoliene: producătorii de turbine, furnizorii de componente, utilitățile energetice, dezvoltatorii de proiecte, instituțiile financiare și institutele de cercetare.

  Asociația WindEurope promovează activ energia eoliană în Europa, angrenează guvernele în ceea ce privește politica și reglementările care afectează energia eoliană și integrarea acesteia în sistemul energetic. Coordonează cercetarea și dezvoltarea pentru industria eoliană în Europa și gestionează Platforma europeană de inovare tehnologică pentru energie eoliană din partea Comisiei Europene.

  Înainte de a se alătura companiei WindEurope, domnul Giles Dickson a fost Vice-Președinte al Relațiilor Guvernamentale Globale la Alstom. De asemenea, timp de peste 15 ani, a fost funcționar public în Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii.

 • Iulian Iancu, Chairman, Commission for Industries and Services, Chamber of Deputies, Parliament of Romania

  Domnul Iulian Iancu este Președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților și Președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și are peste 20 de ani de experiență în sectorul energetic. De-a lungul timpului, a ocupat importante funcții de conducere, precum Director în cadrul societăților Distrigaz Nord și Romgaz Mediaș, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, Manager în cadrul Centrului pentru Promovarea Energiilor Regenerabile și Eficiență Energetică – Academia Română, precum și Președinte al Autoritatății Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.

  Domnul Iancu este inginer cu specializarea în petrol și gaze. El a urmat cursurile Universității Oxford din Marea Britanie, specializarea management și este doctor în științe (petrol și gaze) și în științe economice.

  De asemenea, domnul Iancu a publicat circa 30 de lucrări științifice cu caracter tehnic și economic, susținute la reuniuni în plen și pe secțiuni în cadrul UE – piața regională de energie în Europa de Sud-Est, Banca Mondiala și Fondul Monetar Internațional, Consiliul de Cooperare Economică dintre România și alte state, etc.

 • Christian Egenhofer – Senior Fellow, Head of the Energy and Climate programme, Centre for European Policy Studies

  Domnul Christian Egenhofer este Cercetător Științific Asociat și Director al Energy Climate House din cadrul Centre for European Policy Studies (CEPS) din Bruxelles, precum și Profesor vizitator la Colegiul Europei din Bruges și Natolin, Varșovia, Școala de Afaceri Internaționale din Paris (PSIA) la SciencesPo, Paris și la Universitatea Guido Carli LUISS din Roma. Alte colaborări universitare au inclus programul MBA la Școala de Business Solvay din cadrul Universității Libre din Bruxelles (2003-2008) și MGIMO la Moscova (2013-2014). Din 1997 până în 2010, a deținut funcția de Cercetător Științific la Centrul pentru Drept și Politică în domeniul Energiei, Petrolului și Mineralelor, la Universitatea din Dundee, Scoția, Marea Britanie.

  Domnul Egenhofer a publicat 8 cărți privind schimbările climatice, energia și problemele legate de integrarea europeană, pe lângă peste 100 de rapoarte, articole și capitole de carte. Profesorul Egenhofer lucrează pe problemele energetice din sud-estul Europei începând cu anul 2014, iar la începutul anului 2017 a înființat Forumul de Afaceri pentru Energie din Europa Centrală și de Sud-Est, găzduit de CEPS.

 • Rémy Denos – Policy Officer, DG Energy, European Commision

 • Alberto Pototschnig, Director, ACER

  Domnul Alberto Pototschnig este primul Director al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), instituție creată în anul 2010.

  Înainte de a se alătura agenției, în ianuarie 2006, a fost Partener în cadrul companiei Mercados EMI, companie de consultanță internațională cu sediul în Madrid, specializată în sectorul energetic, unde a ocupat poziția de CEO și Vice-Președinte. Anterior, a lucrat la Operatorul de Sistem și Transport din Italia (2003-2005), a fost primul CEO al Operatorului Pieței Italiene de Energiei Electrică (2000-2003) și al Autorității Italiene de Reglementare în Domeniul Energiei (AEEG, 1997 - 2000), poziția finală pe care a ocupat-o fiind de Director al Direcției de Reglementare a Energiei Electrice. Între 2003 și 2005, domnul Pototschnig a acționat în calitate de consilier al guvernului italian în probleme de politică de mediu. Din 2004, este consilier la Școala de Reglementare din Florența, unde predă reglementarea energetică și market design. Și-a început cariera profesională în 1989 la London Economics, o firmă de consultanță economică internațională, unde a fost responsabil de practica de consiliere economică industrială.

  Domnul Pototschnig deține o diplomă în economie de la Universitatea Bocconi din Milano și un Master în Economie și Economie Matematică din cadrul Universității London School of Economics din Londra.

 • Andi Aranitasi – Associate Director, Senior Banker with the Power and Energy Utilities Team, EBRD

  Domnul Andi Aranitasi este Director Asociat al echipei Power and Energy Utilities (parte a grupului BERD pentru afaceri în domeniul energiei), cu sediul în Sofia. Responsabilitățile sale actuale includ inițierea, implementarea și gestionarea portofoliului de proiecte energetice în Turcia și în Europa de Sud-Est, atât pe partea de datorii, cât și pe cea de capital. A fost implicat în încheierea tranzacției întreprinse de BERD în sectorul energetic din Turcia pentru o finanțare totală de 1,25 miliarde EUR pentru BERD și o valoare totală a proiectului de 6 miliarde EUR. Domnul Aranitasi are 20 de ani de experiență bancară, concentrându-se pe sectorul corporate (industria cimentului, celulozei și hârtiei, oțelului, produselor farmaceutice, metalelor prețioase), pe sectoarele de telecomunicații, agricultură, imobiliare, turism și energie, precum și pe finanțarea proiectelor BERD axate pe Europa de Sud-Est, Balcanii de Vest și Turcia.

  Domnul Aranitasi deține o Diplomă de Licență în Administrarea Afacerilor și Economie Aplicată de la Universitatea Americană din Bulgaria.

 • Sam Kimmins – CEO, RE100

  Domnul Sam Kimmins este directorul campaniei RE100, ce reunește cele mai influente companii din lume, care se angajează să genereze sau să consume energie 100% din resurse regenerabile. Are o experiență de 20 de ani în coordonarea de proiecte sustenabile în sectoarele de transport maritim, aviație, alimentației, construcțiilor și ONG-urilor. Înainte de a se alătura RE100, domnul Kimmins a condus inițiativa Forumul Future’s Sustainable Shipping care a câștigat recent Premiul Guardian Sustainable Business pentru consultanță inovatoare. În timp ce a activat la FFtF, domnul Kimmins a petrecut doi ani în poziția de consultant pentru Air New Zealand, conducând dezvoltarea unei strategii de pionierat în domeniul durabilității, care le-a oferit recunoașterea de Eco-Airline a anului 2015.

  Anterior, domnul Kimmins a petrecut 10 ani dezvoltând și încorporând strategii pentru proiectele majore de mediu de la WSP și Beyond Green. Printre clienți se numără Bovis Lend Lease, B & Q, Savilles, Sir Robert McAlpine, Stadionul Emirates și Terminalul 5 al aeroportului Heathrow. În prezent, domnul Kimmins este Director non-executiv al Ethical Consumer Research Association. Are un Master în Poluare și Controlul Mediului de la Universitatea din Manchester și o diplomă de Licență în Științele Mediului Natural de la Universitatea Sheffield, Marea Britanie.

 • Zoltán Nagy-Bege – Vice-president, ANRE

  Domnul Zoltán Nagy-Bege este Vice-președinte al Autorității Naționale de Reglementări în domeniul Energiei începând cu octombrie 2017. În cadrul aceleiași Autorități, a ocupat pozițiile de Director de Piață a Gazelor Naturale în perioada 2007-2009, de Director al Departamentului pentru Eficiență Energetică, în perioada 2009-2012, iar în perioada 2012-2017 a fost membru în Board-ul ANRE. Înainte de această etapă, a fost Consilierul Președintelui Agenției Domeniilor Statului. În 2014, a fost Președinte al Asociației Economiștilor Maghiari din Romania, Filiala București. Domnul Zoltán Nagy-Bege a studiat Economia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

 • Niculae Havrileţ – ANRE

  Domnul Niculae Havrileț are 27 ani de experiență în inginerie și în sectorul gazelor naturale, din care 14 ani în funcții de conducere și 3 ani de experiență în administrația publică centrală. Între 1992 și 1993 a lucrat pentru ROMGAZ Mediaș ca inginer și apoi a fost Director Resurse Umane la DISTRIGAZ Targu Mures (1993-1998). A fost numit Director General la Ministerul Agriculturii între 1998 și 2000, iar ulterior, președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS). În perioada 2012-2017 a ocupat funcția de Președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Domnul Havrileț este, de asemenea, implicat în sponsorizarea de instituții culturale și ONG-uri pentru persoanele dezavantajate. În plus, a fondat și a organizat diverse companii care activează în domeniul gazelor naturale, precum și al agriculturii. Domnul Havrileț a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 • Bogdan Chiriţoiu, President, Competition Council

  Domnul Bogdan Chirițoiu este un politolog român de renume care a deținut, în trecut, funcția de Consilier de Stat în Administrația Prezidențială la Departamentul de Politici Economice și Sociale în perioada 2005 – 2008 precum și la Departamentul de Planificare și Analiză Politică în perioada 2008 - 2009.

  Din 5 mai 2009, este președinte la Consiliul Concurenței, având 9 ani de activitate didactică în învăţământul superior, 11 ani în consultanţă în domeniul politicilor publice și 10 ani în domeniul analizei economice.

 • Corina Popescu, CEO, Transelectrica

  Doamna Corina Popescu deține funcția de Preşedinte al Directoratului Transelectrica și are o vastă experienţă în domeniul energetic. În perioada 2015 – 2017, a ocupat funcția de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei din Romania. De-a lungul carierei sale profesionale, a ocupat numeroase poziții de conducere în importante companii la nivel național și internațional, cum sunt OMV, OMV Petrom, E.ON, Electrica, precum și în fostele Conel și Renel (1991-1998). De asemenea, şi-a desfăşurat activitatea şi în Organizaţii Profesionale din domeniu, cum ar fi Consiliul Internațional al Marilor Rețele Electrice, Comitetul de Studiu “Cabluri insulare“ (CIGRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Comitetul Național Român – Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CME).

  În anul 1991, Corina Popescu a absolvit Facultatea de Energetică, secţia Electroenergetică din cadrul Universităţii Politehnică Bucureşti, iar în anul 2007 a obţinut o certificare în management la The Open University (CODESC).

 • Valeriu Binig, Business Advisory Partner, Ernst&Young Romania

  Domnul Valeriu Binig are o experiență profesională de 30 de ani în sectorul energetic, timp în care a ocupat diferite poziții, de la cele de natura tehnică și de cercetare, la cele academice sau de consultant în activități de fuziuni și achiziții și de atragere de finanțări.

  A condus departamentul de Energy & Resources din cadrul Deloitte România (2008 – 2014), a fost Director de Programe de Energie la Enterprise Capital (2006-2008) și Director Energy & Utilities la Fondul Româno-American de Investiții (2002 – 2006).

  A activat ca inginer responsabil cu partea operațională într-o centrală electrică, proiectant, cercetător, lector, coordonator al programelor Phare multi-țări în domeniul energiei, coordonator de programe în cadrul Delegației Comisiei Europene, administrator și consultant pe investiții bancare/servicii de consultanță financiară în sectorul energiei. Folosindu-și această vastă experiență acumulată în domeniu, a deținut, de asemenea, un rol consultativ semnificativ în procesul de transformare prin care a trecut piața românească de energie în ultimele două decenii.

 • Georgios Stassis, Chairman & CEO, ENEL Romania

  Domnul Georgios Stassis este Country Manager Enel România și lucrează în cadrul Grupul Enel din 2007. Anterior, a fost director al Enel Green Power (EGP) pentru zona Europa de Est și Egipt. Înainte de a se alătura EGP, domnul Stassis a fost Director Executiv pentru Proiecte Strategice și Achiziții și membru al comitetului executiv al Tellas Telecom, cel mai mare operator alternativ de telecomunicații din Grecia. Domnul Stassis este afiliat la organizații non-profit, inclusiv membru în consiliul mai multor instituții de energie regenerabilă și asociații din Balcani și Orientul Mijlociu. Domnul Stassis deține o diplomă de licență în Inginerie Civilă și o diplomă de Master în Managementul Construcțiilor de la Kingston University din Marea Britanie.

 • Eric Stab, Chairman & CEO, ENGIE Romania

  Domnul Eric Stab ocupă funcţia de Preşedinte & CEO al ENGIE Romania şi coordonează activitatea ENGIE în Europa de Est (Polonia, Slovacia, Republica Cehă), zonă în care Grupul realizează aproximativ 1,3 miliarde de euro cifră de afaceri şi are circa 5.000 de angajaţi. In plus, domnul Stab a prezidat, pe durata a două mandate, Consiliul Investitorilor Străini, în cadrul căruia este în prezent Vicepreşedinte şi este, de asemenea, membru al Comitetului Executiv al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Cariera sa a început în urmă cu 26 de ani, în Germania, unde a deţinut mai multe funcţii de conducere timp de nouă ani. A continuat ca Director al Diviziei de Vânzări de Gaze Naturale în Europa a Gaz de France, după care a preluat conducerea filialei britanice de comercializare şi producţie a energiei electrice din cadrul grupului. După fuziunea dintre Gaz de France şi Suez, domnul Stab a ocupat funcţia de CEO al GDF SUEZ în Europa de Est.

 • Adrian Borotea, Vice-President, Romanian Wind Energy Association (RWEA)

  Cu o experienta de peste 25 ani în Energie si Reglementari, Adrian Borotea face parte din top managementul grupului CEZ in Romania, gestionând strategia de grup, relațiile cu Uniunea Europeană și sectorul energiei regenerabile din interiorul Grupului CEZ Romania. Îmbinand cariera cu studiile, domnul Adrian Borotea a absolvit un Executive MBA la Universitatea din Pittsburgh in decembrie 2007. Este Vice-Presedinte executiv al RWEA, Asociația Română pentru Energie Eoliană, și membru activ în diferite Consilii Directoare ale celor mai importante organizații din industria energetică.

  Domnul Borotea a ocupat poziția de Vice-Presedinte ANRE, având ca atribuții managementul agenției, participarea la negocieri cu factorii implicați în industria de energie, elaborarea de metodologii tarifare și prețurile energiei pentru consumatorul final. De asemenea, a ocupat pozitia de Vice-Presedinte al Asociației Reglementatorilor de Energie (ERRA).

 • Henk Werkman – Vice-President Sales, Vestas

  Domnul Henk Werkman este actualul Vicepreședinte al Vestas Central Europe. Are peste 20 de ani de experiență în domeniul business-2-business, în principal în Europa, în domenii precum IT și Telecomunicații. În calitate de Vicepreședinte Vestas, este responsabil pentru 14 țări din Europa – între Marea Nordului și Marea Neagră, inclusiv România, organizația fiind condusă de birourile din Viena, Austria, și Arnhem, Olanda. Activitatea sa se concentrează în primul rând pe menținerea relațiilor cu clienții, satisfacția angajaților și creșterea economică.

  Domnul Wekman a studiat Administrarea Afacerilor (MBA) la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Olanda, și este, de asemenea, ambasador al Royal Dutch Airforce.

 • Ovidiu Pop – General Manager, Verbund Romania

 • Niels Aldag – Chairman, EU Hydrogen Joint Undertaking

  Domnul Nils Aldag este Director General și Co-fondator al Sunfire GmbH, un start-up tehnologic care se adresează unei provocări cheie a sistemului energetic de astăzi: conversia electricității regenerabile în combustibili și gaze pentru înlocuirea gazelor naturale și a țițeiului. La Sunfire, domnul Aldag este responsabil de dezvoltarea afacerilor, vânzări și marketing și relațiile cu investitorii. Sunfire a primit finanțare de capital de risc de la investitori de renume mondial. În 2017, companiei i-a fost acordat pentru a treia oară premiul "Global Cleantech 100 Company".

  Începând cu anul 2016, domnul Aldag este membru al consiliului de administrație și președinte la Hydrogen Europe, asociația europeană a industriei, reprezentând peste 100 de întreprinderi din industria celulelor de combustie si a hidrogenului, precum și proiectul Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking din cadrul programului Horizon 2020. În plus, domnul Aldag este membru fondator al Fundației DESERTEC. A studiat Administrarea Afacerilor și Drept la Universitatea EBS și la Universitatea Nova din Lisabona.

Claudia Brânduş

President, Romanian Wind Energy Association

Giles Dickson

Chief Executive Officer, WindEurope

Iulian Iancu

Chairman, Commission for Industries and Services, Chamber of Deputies, Parliament of Romania

Christian Egenhofer

Senior Fellow, Head of the Energy and Climate Programme, Centre for European Policy Studies (CEPS)

Rémy Denos

Policy Officer, DG Energy, European Commision

Alberto Pototschnig

Director, ACER

Andi Aranitasi

Associate Director, Senior Banker with the Power and Energy Utilities Team, EBRD

Sam Kimmins

CEO, RE100

Zoltán Nagy Bege

Vice-president, ANRE

Niculae Havrileţ

ANRE

Bogdan Chiriţoiu

President, Competition Council

Corina Popescu

CEO, Transelectrica

Valeriu Binig

Business Advisory Partner, Ernst&Young Romania

Georgios Stassis

Chairman and CEO ENEL Romania

Eric Stab

Chairman & CEO, ENGIE Romania

Adrian Borotea

Vice-President, Romanian Wind Energy Association (RWEA)

Henk Werkman

Vice-President Sales, Vestas

Ovidiu Pop

General Manager, Verbund Romania

Niels Aldag

Niels Aldag – Chairman, EU Hydrogen Joint Undertaking

Conferință organizată cu sprijinul

Organizatori
Parteneri
Parteneri media

U.S. Commercial Service supports the goals of this event, but does not endorse the specific products or views of the participating organizations

GALERIE

CONTACT

Pentru detalii sau înregistrare la eveniment, vă rugăm luați legatura cu:

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA)
Andrei Manea
events@rwea.ro
0731 040 529

Oxygen PR
ramona@oxygenpr.ro
0720 535 416

Contact de presă
Ami Radu
anamaria@oxygenpr.ro
0721 379 605